Същият пост съм го написал и на английски език, но този тук не е буквален превод, така че може би ще ви е интересен.

Отдавна си мисля за APRS тракер. Дълго време се чудех, дали такова устройство би ми вършело някаква работа, но в крайна сметка реших че искам да имам.

Започнах да разглеждам различните устройства които се предлагат на пазара, но в крайна сметка реших че предпочитам сам да си го направя (просто ме сърбяха ръцете за нов проект).

Понеже това беше нова материя за мен, започнах да разглеждам различни разработки в интернет. Обмислях някои от видените неща, отхвърлях повечето от тях, някои си ги маркирах като може би. И така докато случайно не попаднах на един пост на DB1NTO. Неговият проект и концепция за всичко в едно много ми хареса, а и не изглеждаше труден за реализация. Започнах проекта и точно го бях довел до работещо състояние, Марк (собственикът на форума) публикува написаната от него Arduino библиотека за APRS. Понеже много харесвам идеята за отворен хардуер и отворен софтуер, веднага реших че трябва да започна проекта отначало и да го базирам върху Ардуино платформа.

Разработването на хардуерната част не беше никак сложно, все пак няма нещо кой знае какво революционно в него. Ето разработената от мен схема на тракера APRS_circuit 

Като цяло няма нещо сложно и иновативно в самата схема. Тракера е базиран на ATMEGA328 процесор за изпращане и получаване на пакетите използвам DORJI818V радио модул, предвидил съм един транзистор за управление на PTT на модула както и зарядно на3,7V за батерията с която ще се захранва. На самият тракер съм монтирал и 0,96″ OLED дисплей, на който се показват географски координати QTH локатор и още малко допълнителна информация. При приет и правилно декодиран пакет той също се показва на дисплея.

Ето малко снимки на готовото устройство:

IMG_0081
IMG_0082

От тук започнаха и мъките. След няколко седмици програмиране (все пак не съм от най-добрите програмисти) имах завършен код, който що годе работеше. Основният проблем бе че се бях опитал да вкарам твърде много функции в устройството и то постоянно или блокираше или се рестартираше. След още няколко дни борба, най-накрая заработи(поне частта с изпращането на пакетите). Остана само проблемът, че така и не успях да го накарам да показва получените пакети на екрана. Обърнах се за помощ към някои приятели и проблемът най-после беше решен. Оказа се че една от функциите които ползвам блокира таймер 1, който всъщност се използва при декодирането на пакетите. След последната промяна на кода най-после има напълно работеща версия на APRS тракера която съм публикувал тук.

Все още има неща които ми се иска да бъдат променени, както и някои части от кода се нуждаят от оптимизация, но като цяло съм доволен от полученото решение.

Една от функциите в кода от която съм най-доволен е така нареченият „smart beaconing“ тя се използва за да се изпращат пакетите към APRS мрежата на различен интервал от време в зависимост от скоростта с която се движи обекта, ъгълът на завой и изминатото разстояние.

Имах възможността да тествам разработеният тракер при няколко от служебните ми пътувания из страната и за сега съм много доволен от неговото представяне.

Понеже поръчах да ми изработят 10 платки (повечето от които вече са обещани на приятели радиолюбители), в следващите дни предстои да се по занимавам с насищането на останалите платки, както да се опитам да издялам някаква кутийка за устройството.

Ще се опитам да направя още снимки които да кача тук.

73 de LZ1PPL

Пламен Пантелеев

By lz1ppl

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *